Календар новин

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу



Логін:
Пароль:

Пошук

Головна » 2016 » Січень » 21
Щедрий вечір в Суховолі
14:47

Вирішили цього року започаткувати традицію їздити на другий Святвечір в Суховолю. Ура! - подумали і сказали мої батьки і ми. :) Ми любимо їздити в Суховолю, особливо Рута, а батькам не потрібно буде везти до Львова все, що мама наготувала до святкового столу. Ну і потім пізно ввечері повертатись додому.

 

Тато продемонстрував нам свою зреалізовану нарешті мрію про кроликів. Білу маму-кролицю моя мама назвала Труся, а її дітям-кроленятам Рута дала імена Карла, Берта (сіреньке) й Круасан, хоча ми досі не знаємо, хто якої статі, а білих Карлу й Круасана розрізняє хіба Рута. :)) Кроленята уже майже кролі - так одразу й не розбереш, чи то ще діти, чи вже дорослі.

  

  

Вечеряти сіли рано як ніколи. Рута потім одразу побігла до подружки по сусідству вивчати щедрівки, і згодом защедрувала нам. Трохи переживала, забувала слова, але зате таки вивчила у процесі. А мій тато заколядував старовинну коляду зі своєї батьківщини.

Я мабуть уперше чула, як колядує мій тато (він не співає, бо кримпується, що відсутній слух, а тут от набрався духу), а коляду таку чула вперше точно!

Мабуть її виконують на "другий празник", Святого Василя, якому передує день Маланки, 13 січня. У ніч з 13 на 14 січня, а потім удень 14 січня, вже на Василя, у Вашківцях (звідки родом мій тато) відбувається дійство! - цілий вертеп і карнавал укупі з тим, як у нас відмічають ніч на Андрія. Тобто вночі, в основному, бешкетують, але "в образі", тобто перевдягнені у відповідні наряди, ходять по селу і роблять всілякі збитки. А вдень влаштовують парад-карнавал, котрий завершується біля озерця, де самі відчайдушні купаються прямо в одязі, купають глядачів або принаймі намагаються, цілими возами заїжджають у воду. Я мала нагоду неодноразово спостерігати то все, особливо вражає у сильний мороз - було і таке... Основні дійові особи такого вертепу - Дід і Баба, Кози і Ведмеді, Жиди, Цигани, звісно Маланки (перевдягнені у дівчачий одяг молоді хлопці, колись і мій тато був Маланкою!) і купа всіляких нових персонажів. Дуже весело і колоритно, одним словом - рекомендую! Вашківці славляться на весь Західний регіон своєю Маланкою, а свято це називають Переберія.

 

Тато-Маланка зі старшим братом і молодшою сестрою на святі

Переглядів: 357 | Додав(ла): mijmaliuk | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: